Zásilkovna ZDARMA od 999 Kč
0
0
Všechny články | 16.3.2021

S kolagenovými přípravky se na trhu doslova roztrhl pytel. Při pravidelném používání výrobci slibují zlepšení pleti, vlasů i nehtů. Informace o účincích kolagenu si však často protiřečí, jsou neúplné a pro mnoho lidí je těžké se v nich vyznat. Nejčastěji se setkáváme s dotazy ohledně rybího a hovězího kolagenu, které se v doplňcích stravy vyskytují.. V následujících řádcích si popíšeme, v čem se liší a na co je využít.

Rybí vs. hovězí kolagen. Který je vhodnější pro pleť?

Už staří Egypťané tepelně zpracovávali hovězí kůži za účelem získání hmoty podobné lepidlu, kterou používali k ošetření lan. Využívali k tomu všechny části zvířete jako např. kosti, vazy, kostní dřeň, šlachy a kůži. Tento proces zpracování trval poměrně dlouhou dobu. Takto připravený vývar také sloužil na doplňování kolagenu, který přináší lidskému tělu mnoho benefitů.

Využívání kolagenu dnes

V posledních desetiletích se využíval hovězí kolagen k podpoře hojení ran po chirurgických zákrocích, pro kosmetické účely nebo jako doplněk stravy. Po tom, co propukly některé choroby, které jsou spojovány se skotem (nemoc šílených krav, slintavka a kulhavka), při kterých hrozilo nebezpečí přenosu na lidi, vědci začali hledat alternativní a bezpečný zdroj kolagenu. Našli ho v rybách a dalších mořských živočiších. Pojďme si oba druhy více přiblížit.

Mořský hydrolyzovaný kolagen

Tento druh kolagenu se získává z rybích kůstek, kůže a šupin. Jeho hlavní výhodou je, že oproti jiným druhům kolagenů se skládá z miniaturních částí kolagenových peptidů, které naše tělo mnohem snadněji příjme a zužitkuje. Obsahuje tři typy kolagenu, přičemž jeho největší část tvoří typ číslo I, který zpevňuje pleť a zpomaluje stárnutí. Mnoho lidí se také obává, že mořský kolagen má nepříjemnou rybí chuť. To ale není pravda, protože je chuťově neutrální, a proto se z něj vyrábí produkty s příjemnou ovocnou příchutí. Jeho další výhodou je vynikající rozpustnost ve vodě. Pokud jej budete užívat v prášku, správným způsobem přípravy se vyhnete jakýmkoli nepříjemným hrudkám nebo nerozpuštěných částečkám.

Hovězí kolagen

Jak napovídá samotný název, hovězí kolagen pochází z krav, konkrétně z jejich kůže. Kromě toho, že výroba tohoto druhu kolagenu zatěžuje naši planetu, byste si měli dát pozor na to, jak byly tyto krávy krmeny. V ideálním případě by mělo jít o zvířata živené čerstvou trávou. Skutečnost je ale taková, že mnohé z nich byly krmeny obilovinami a zároveň byly zavřené ve velmi špatných podmínkách. Taková kráva nikdy nenabídne zdravé maso, mléko nebo kolagen. Další nevýhodou hovězího kolagenu je jeho vstřebatelnost. Ne, že by se do těla nevstřebával vůbec, ale pro naše tělo je jeho trávení ve srovnání s mořským kolagenem mnohem náročnější, a tak je zcela nevhodný pro lidi, kteří trpí problémy s trávicím ústrojím.

V čem si jsou mořský a hovězí kolagen podobné?

Oba druhy kolagenu se skládají z aminokyselin, které příznivě působí na pokožku, orgány a vlasy. Oba se podílí na zpomalení procesu stárnutí a pomáhají doplňovat chybějící kolagen poté, co si ho tělo přestává přirozeně a v potřebném množství vyrábět. To se děje přibližně po 25. roku života. Oba také pomáhají při problémech s klouby. Vzhledem k tomu, že obsahují potřebné aminokyseliny, jsou velmi účinné při budování svalové hmoty a také posilují přirozenou imunitu organismu.

Rozdíly mezi rybím a hovězím kolagenem

Rybí kolagen je kolagen typu I, zatímco hovězí kolagen je kolagen typu I a III. Rybí kolagen má nižší obsah hydroxyprolinu, díky čemuž má nižší teplotu denaturace. To znamená, že je lépe stravitelný a lidské tělo ho snadněji vstřebává ve srovnání s kolagenem hovězího původu. V některých případech ale může být problémem zápach. Ačkoliv se už díky pokročilým způsobům zpracování výživových doplňků výrazně eliminuje, obecně platí, že hovězí kolagen už při dosažení koncentrace 3 % nepříjemně páchne. Rybí kolagen však zapáchá o poznání méně a je dobře přijatelný do koncentrace 10 %. Hovězí kolagen se při vyšších dávkách ukládá v těle spolu s tukem. Naopak obsah tuku rybího kolagenu je nižší. Dalším důležitým rozdílem je reakce těla na molekuly. V případě hovězího kolagenu, reakce na peptidové řetězce může propuknout v alergickou reakci. Ta může být velmi závažná, a to zejména v případě aplikace přímo na pokožku. Tento nežádoucí vedlejší účinek hovězího kolagenu je dalším důvodem, proč se dnes používá spíše rybí varianta. Navíc má méně antigenů a peptidové řetězce lidské tělo lépe akceptuje. Tato vlastnost dává rybímu kolagenu významný náskok oproti jiným druhům. 

Každý z nás je jiný, a proto můžeme na rozdílné druhy kolagenu reagovat rozdílně. Vzhledem k tomu, že více kladů nabízí mořský kolagen, rozhodli jsme se při výrobě beauty drinku Collavio právě pro něj. Věříme, že vám přinese přesně to, co od něj očekáváte.

 

 

 

 
Filtrování
Aplikovat filtry
 
Váš nákup

Váš nákupní košík je prázdný.

Vyberte si produkty z našeho katalogu a dokončete objednávku.

< Zpět do e-shopu
Vyprázdnit košík